Theme Preview Rss

Καλημέρα... με την Ιστορία του T-shirt!

Σε αυτό το Blog δε θα μιλάμε για τίποτε άλλο εκτός από t-shirt. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε διαφορετικά, παρά να σας πω την ιστορία του, την ιστορία που δεν ξεκίνησε καν σαν σπίθα και έγινε λαίλαπα.

Το σύγχρονο t-shirt έχει γεννήσει μια απέραντη βιομηχανία προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και μόδας, αξίας πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο λιανικό εμπόριο. Η γέννηση του t-shirt δεν ήταν ένα θεαματικό γεγονός, όπως αυτή του αυτοκινήτου ας πούμε. Ωστόσο αυτό το τόσο ταπεινό κομμάτι υφάσματος έμελλε να αλλάξει την παγκόσμια μόδα για τις γενιές που θα ακολουθούσαν. Το t-shirt θα καταλήξει πολλές φορές να είναι ακόμα και εργαλείο πολιτικής σε κάποιες στιγμές της ιστορίας, ή ακόμα και ένα σύμβολο επανάστασης και αλλαγής.




Στην αρχή το t-shirt ήταν κάτι παραπάνω από εσώρουχο, αλλά πολύ χρήσιμο. Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές εσώρουχο το μονοκόμματο μάλλινο (long johns), το οποίο κάλυπτε σχεδόν όλο το σώμα και το οποίο φορέθηκε πολύ σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη. Ξεκινούσε από το λαιμό κάλυπτε όλο το χέρι και συνέχιζε μέχρι τον αστράγαλο. Καθώς το πλεκτό ήταν δύσκολο να κοπεί και να ραφτεί, οι κατασκευαστές έψαχναν μια λύση η οποία θα ήταν πιο γρήγορη στην παραγωγή για εκείνους, αλλά και πιο εύχρηστη για τους καταναλωτές.

Καθώς στην Ευρώπη τα πράγματα άλλαζαν οι Αμερικάνοι συνέχιζαν να ιδρώνουν. Σε ένα ευρωπαϊκό πτωχοκομείο δυο κομμάτια βαμβακερού πια υφάσματος κόπηκαν σε μορφή "t" και ράφτηκαν δημιουργώντας το μισό από το εσώρουχο long johns. Από βαμβάκι ράφτηκε το αντίστοιχο παντελονάκι και δημιουργήθηκε το πρώτο ολόσωμο βαμβακερό εσώρουχο. Ύστερα από εκείνη τη στιγμή δεν άργησαν πολύ το παντελονάκι και το t-shirt να χωριστούν για πάντα. Η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε και την πρώτη γραμμή παραγωγής από τον Henry T. Ford. Πολλοί άρχισαν να αποτάσσουν τον Πουριτανισμό του παρελθόντος, οι βικτοριανές ιδέες της σεμνότητας άρχιζαν να δίνουν τόπο στην νέα μόδα. Δεδομένου ότι ο Α' παγκόσμιος πόλεμος εμφανίστηκε στον ορίζοντα, το t-shirt λόγω της εύκολης χρήσης του ήταν έτοιμο να υπηρετήσει τον στρατό.

Το πρώτο καταγραμμένο γεγονός εισαγωγής του t-shirt στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 'Α παγκόσμιου πολέμου όταν διαμαρτυρήθηκαν οι αμερικανικοί στρατιώτες παρατηρώντας τα ελαφριά βαμβακερά ενδύματα των ευρωπαίων στρατιώτες. Οι αμερικανικοί στρατιώτες ήταν καταϊδρωμένοι, καθώς η κυβέρνησή τους έδινε ακόμα τις μάλλινες στολές, αυτό δεν ήταν απλά μόδα, αποτελούσε ουσιαστικά ένα τακτικό στρατιωτικό μειονέκτημα. Πώς θα μπορούσε ένας ελεύθερος σκοπευτής να κρατήσει ακόμα και να στοχεύσει με το τουφέκι του με τις σταγόνες του ιδρώτα στα μάτια του; Ο αμερικάνικος στρατός μπορεί να μην αντέδρασε γρήγορα, αλλά η ιδιαίτερα πρακτική και ελαφριά μπλούζα θα έκανε σύντομα πάταγο στον μέσο αμερικανικό καταναλωτή.

Λόγω της ιδιαίτερα αναγνωρίσιμης μορφής τους, και αν θέλετε βρείτε ένα καλύτερο όνομα, η λέξη «t-shirt» δημιουργήθηκε, και δεδομένου ότι η λέξη βρήκε τη θέση της στο λεξικό, οι άνθρωποι σ'όλο τον κόσμο άρχισαν να υιοθετούν τη νέα και πιο άνετη εναλλακτική λύση. Κάποιοι αμερικάνοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το όνομα πλάσθηκε το 1932 όταν ανάθεσε ο Howard Jones στην εταιρεία «Jockey» να σχεδιάσει ένα νέο απορροφητικό μπλουζάκι για τη ομάδα ποδοσφαίρου USC Trojans. Υπάρχει μια εναλλακτική θεωρία, λιγότερο γνωστή και μάλλον γραφική στην ερμηνεία της. Αυτή η θεωρία λέει ότι η μορφή "t" με τα κοντά μανίκια, μοιάζει με την μορφή ενός στρατιώτη με κομμένα χέρια . Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η μπλούζα υιοθετήθηκε τελικά ως επίσημο εσώρουχο για όλες τις τάξεις του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού. Αν και η μπλούζα προορίστηκε ως το εσώρουχο, οι στρατιώτες στα παιχνίδια τους ή στο στίβο μάχης, και ειδικά εκείνοι που ήταν στα θερμότερα μέρη το φορούσαν σαν κανονικό ένδυμα. Στις 13 Ιουλίου 1942 , το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για το περιοδικό Life έχει μια φωτογραφία ενός στρατιώτη που φορά ένα t-shirt με το κείμενο "Air Corps Gunnery School".

Στα πρώτα-πρώτα έτη μετά από τον πόλεμο, η ευρωπαϊκή μόδα για τη χρήση των t-shirt ως εξωτερικό ένδυμα, που εμπνεύστηκε κυρίως από τις νέες στολές των αμερικάνικων δυνάμεων, διαδόθηκε και στην Αμερική. Το 1948 οι New York Times εξέθεσαν ένα νέο και μοναδικό εργαλείο μάρκετινγκ για την εκστρατεία του υποψήφιου κυβερνήτη για τη Νέα Υόρκη Thomas Ε. Dewey. Ήταν η πρώτη καταγραμμένη «μπλούζα με σύνθημα», το μήνυμα που τυπώθηκε ήταν «Dew It for Dewey», που επαναλήφθηκε σε ένα από τα διασημότερα t-shirt, το "I Like Ike" για την προεδρική εκστρατεία του Dwight D. Eisenhower.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι τολμηρές επιχειρήσεις που έδρευαν στο Μαϊάμι, άρχισαν να διακοσμούν τα t-shirt με το όνομα του θέρετρου Floridian και ακόμη με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων . Ο πρώτος καταγραμμένος κατάλογος γραφικών για t-shirt που δημιουργήθηκε ήταν ο Tropix Togs,από τον επιχειρηματίας Sam Kantor στο Μαϊάμι. Ήταν ο αρχικός κάτοχος άδειας για τους χαρακτήρες Walt Disney που περιελάμβαναν τον Mickey Mouse και τον Davy Crockett. Αργότερα κι άλλες επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στην επιχείρηση εκτύπωση Τ- shirt όπως η Sherry Manufacturing Company που έδρευε επίσης στο Μαϊάμι κι οποία εξελίχτηκε στην μεγαλύτερη εταιρεία του είδους.

Σύντομα όλο και περισσότερες προσωπικότητες βγήκαν στην εθνική τηλεόραση με αυτήν την νέα απρεπή ενδυμασία συμπεριλαμβανομένου των John Wayne, και Marlon Brando. Το 1955 ο James Dean έδωσε κύρος στον t-shirt με την ταινία του «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία». Η μπλούζα εξελισσόταν γρήγορα σε ένα σύγχρονο σύμβολο της επαναστατικής νεολαίας. Η αρχική αλλοφροσύνη και η δημόσια κατακραυγή πέθαναν σύντομα μέσα στο χρόνο ακόμη και η American Bible Belt θα έβλεπε την πρακτικότητα του σχεδιασμού του.

Στη δεκαετία του '60 οι άνθρωποι άρχισαν να τυπώνουν ευρέως τα βαμβακερά t-shirt κάνοντας την εμπορική επιτυχία ακόμα μεγαλύτερη. Η πρόοδος στις εκτυπώσεις επέτρεψαν και την παραγωγή νέων μοντέλων όπως το "V". Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πειραματισμού και αναταραχής, πολλοί ανεξάρτητοι τυπωτές ενδυμάτων έκαναν αντίγραφα του «Guerrillero Heroico», του διάσημου πορτρέτου του Ernesto «Che» Guevara που λήφθηκε από το Alberto «Korda» Diaz. Αυτή λέγεται ότι είναι η περισσότερο αναπαραγμένη εικόνα στην ιστορία της φωτογραφίας, χάρη κυρίως στην άνθιση του t-shirt.



To 1959 ανακαλύπτεται η πλαστιζόλη, μια νέα μορφή εκτύπωσης, πιο ανθεκτική και με περισσότερες δυνατότητες. Αυτή θα φέρει την επανάσταση στην εξέλιξη των τυπωμάτων.

Όλο και περισσότερες μπλούζες σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν , συμπεριλαμβανομένων ακόμα και σπιτικών πειραμάτων. Ένα παλιρροιακό κύμα των άρχισε να εμφανίζεται στα φεστιβάλ μουσικής στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι την δεκαετία του '60 ήταν ουσιαστικά απαραίτητο dress code μεταξύ των hippie των δυτικών ακτών. Οι μπλούζες συγκροτημάτων έγιναν μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλής μορφή μπλούζας, τυπώνονταν φτηνά και πωλούνταν άνετα σε συναυλίες , η παράδοση φυσικά συνεχίζεται και τώρα, οι μπλούζες συγκροτημάτων είναι δημοφιλείς όπως πάντα, εντούτοις η τιμή τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά λόγω και της συλλεκτικής τους αξίας.

Το 1975 η Vivienne Westwood κάνει την εμφάνισή της στο 430 της King's Road στο Λονδίνο στη μπουτίκ «SEX» με τα νέα t-shirt πανκ-ύφους, συμπεριλαμβανομένου του κακόφημου «God save the queen» . Το πανκ εισήγαγε μια έκρηξη των ανεξάρτητων σχεδιαστών μόδας και συγκεκριμένα σχεδιαστώνt-shirt. Σήμερα πολλά σύγχρονα σχέδια πηγάζουν από αυτή την επαναστατική και αναρχική περίοδο του δυτικού πολιτισμού.



Η εισαγωγή μεγάλων εταιρειών στην παραγωγή t-shirt το 1980 άλλαξε ριζικά την αγορά. Τα t-shirt Με συνθήματα επανήλθαν. Τυπώθηκε το"Choose Life" για να προμοτάρει το άλμπουμ του George Micheal και των "Wham",επίσης το διάσημο "Frankie Says" τυπώθηκε για τους "Frankie Goes to Hollywood" από το Liverpool. Μπάντες, ομάδες ποδοσφαίρου, πολιτικά κόμματα, διαφημιστικά γραφεία στο βωμό της φθηνής προώθησης τυπώνουν χιλιάδες t-shirt. Διάσημο t-shirt της εποχής είναι και το "Feed the World" που τυπώθηκε για την ενίσχυση της φιλανθρωπικής εκδήλωσης Band Aid.

Κατά την διάρκεια των 80's και των 90's οι τεχνολογίες εξελίχθηκαν δραματικά με αποκορύφωμα την ανακάλυψη της μεθόδου D.T.G (Direct to Garment Transfer) που σήμανε και έκρηξη στην βιομηχανική παραγωγή. Μεγάλες εταιρείες το αγκαλιάζουν σαν προϊόν και αυτό γίνεται μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους. Τέτοιες είναι οι Nike και "Next" (παρήγαγε ένα από τα πιο εμπορικά T-shirt, το "Vintage 82").

Στα 00's τα t-shirts συνεχίζουν να είναι τα αγαπημένα μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000.000 Λονδρέζοι έχουν στην κατοχή τους ένα από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία antiwar, antiBush, antiBlair και antiIraq. Στην δεκαετία αυτή έκανε ξανά την εμφανισή της η Vivienne Westwood με το T-shirt "I am not a terrorist, please don't arrest me" χαρακτηριστικό των καιρών μας. Επανάσταση έκανε και η Catherine Hamnett με τα t-shirt της για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Κατά την διάρκεια των ετών το στυλ, τα σχέδια, το κόψιμο έχουν αλλάξει αλλά ένα t-shirt αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε οποιαδήποτε σύγχρονη ντουλάπα. Καθένας επιλέγει το στυλ του. Οι υπερμεγέθεις μπλούζες που επεκτείνονται κάτω από τα γόνατα, είναι δημοφιλείς στην μόδα των σκέιτερ και των ράπερ. Οι εποχές αλλάζουν, εντούτοις γυναικεία αγορά αγκαλιάζει τις πιο στενές «καλλίγραμμες» μορφές t-shirt. Η άνοδος του «hoodie» ( με κουκούλα) δεν μπορεί να αγνοηθεί, γιατί αποτελεί μια ουσιαστική προσθήκη στη συλλογή οποιουδήποτε σοφού fashionista.

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με την έννοια τα εμπορικά σήματα. Οι άνθρωποι θέλουν να απεικονίσουν την προσωπικότητα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, το ύφος ή το χιούμορ τους. Μερικοί σχεδιάζουν μόνοι τους τα ρούχα του. Πολλοί άνθρωποι ούτε δεν έχουν το χρόνο ούτε την κλίση να σχεδιάσουν το έργο τέχνης τους, έτσι ζητούν τη βοήθεια των ειδικών. Καταστημάτων στοχευμένων σε αυτό τον τομέα. Στην Ελλάδα τα καλύτερα και αρτιότερα οργανωμένα καταστήματα τέτοιου είδους τα διαθέτει η αλυσίδα T-bar stores.

Το μέγιστο προτέρημα που μια σύγχρονη μπλούζα μπορεί να έχει είναι η πρωτοτυπία της, κάτι που θα είναι πάντα σε ζήτηση, και τώρα και ενδεχομένως στο μέλλον.

0 μας κουτσομπόλεψαν:

Δημοσίευση σχολίου

Δώστε μας 5 αστέρια στην λίστα tshirtblo.gs!

Vote for me on t-shirtblo.gs
 
Thumbnails powered by Thumbshots